СЦЕНСКЕ ИГРЕ У ЕРДЕВИКУ

30429636 1705346492865242 463454307 nТрећег дана сценских игара били смо у Ердевичком Дому културе,где нас је између осталих дочекао и Ђорђе Лазић који нас је упознао и са дугом историјом КУД-а "Бранко Радичевић" Ердевик. КУД је почео са радом 1906. год. а једно време је у њему постојао и балет и драмска секција. Фолклор и даље постоји и наступа широм Србије. Рекао нам је да ће КУД " Бранко Радичевић" и месна заједница Ердевик увек бити подршка и ослонац оваквим манифестацијама као што су Сценске игре предшколске деце. Своју подршку су нам и сад пружили и приредили заједно са васпитачима домаћинима професионалну организацију. Све је било дивно и на радост деци. Од самог почетка на све присутне је остављен прелеп утисак.

Први су наступили домаћини из Ердевика. Две групе мешовитог узраста са васпитачицама Милијаном Вујковић и Иваном Поважан припремили су представу "Лилипутанска свадба". Васпитачице су нам рекле да су сва деца била укључена,а да су главне улоге поверене деци која похађају припремно предшколски програм. Представа је настала у оквиру пројекта "Култура,породица,традиција" где им се текст представе "Лилипутанска свадба" лепо уклопио у целокупну причу. Представа је прво изведена пред родитељима за 8.март а онда су је прилагодили за потребе Сценских игара и у оквиру новог пројекта "Свет вилењака и патуљака" пошто су деца наставила да је проигравају.Васпитачице су оригиналан текст преобликовале и прилагодиле предшколском узрасту детета.Прелепу сцену су урадили родитељи са децом и васпитачицама,преневши дечије мотиве цртежа са папира на платно. Деца су била слободна,лепо се кретала по простору,а дикција и говор јасни и за сваку похвалу.

Из Кукујеваца смо имали две групе које су радиле на заједничком пројекту"Диносауруси". У овој представи глумила су само деца припремно предшколског узраста мада су и млађа деца учествовала у изради сценографије.Васпитачицама Тањи Ресановић и Душанки Врањковић је био изазов да са децом измисле причу о диносаурусима. Подршку им је дала и наставница српског језика.Дан пре,представа је изведена и пред школском децом у Кукујевцима и пред њиховим наставницима. Сви родитељи су учествовали у изради сцене кроз радионице. Сцена и костими су били оригинални и раскошни.Деца су била слободна на сцени,а публика и жири су приметили са каквим уживањем су плесали уз одлично изабрану музику за представу. 

Бингули се придружила Љуба су двоје деце.Заједно су наступали удруженим снагама. Васпитачице Маја Дејановић и Биљана Вујић са децом су спремиле представу "Црвенкапа". Деца су припремање ове представе прихватили као игру. Са мамама су имали радионице на којима су правиле предивну сценографију. Сцена је била очаравајућа,а прича на моменте и духовита,као у ситуацији када вук дође код баке а она чим га погледа побегне. Вук се окрене према публици и зачуђено упита"Куд побеже,нисам стигао ни да је поједем?!" :) 

Из Бачинаца нам је стигла луткарска представа и васпитачица Јасмина Варга са децом. Ова група се бавила пројектом "Бајке и приче" кроз који су се деца упознавала са различитим врстама лутки.За причу "Деда и репа" су се определила деца односно за њено проигравање са луткама.Циљ је био да се деца упознају са луткама марионетама,па је васпитачица са децом најпре правила марионете од папира а касније ће лутке правити од платна. Инспирацију за прављење оваквих лутки,васпитачица је каже добила од луткара Цветина Аничића са којим вртић има дугогодишњу сарадњу и који је пре више година направио радионицу израде баш оваквих лутака.

На крају овог дивног дана представила су нам се деца из Гибарца са васпитачицом Бранком Савић.Васпитачица каже да ове костиме има одавно и да су се деца у њима радо и често играла. Она им је прочитала причу о "Драгољубу",дивну причу о самопоштовању и тако је настала ова представица. Деци је ово први пут да су наступали на овако великој сцени,увек су наступали у соби али васпитачица је веома задовољна како су они снашли.

Како је изгледала позорница,представе,сва лепота коју смо данас видели и којом смо били дочекани можете видети у галерији слика.

 

Финансије