30859563 1707349152664976 1991433486 n

Сценске игре у Шиду,други дан

Данашњим представљањем представица завршене су Сценске игре предшколске игре које су се одигравале током целе ове недеље. И данас смо били окружени прелепим костимима,сценама,представама које су се једна за другом мењале пред пуном салом КОЦ-а Шид.

Први који су наступили,била су деца припремно предшколске групе са "Руског двора" и њихове васпитачице Јасна Мауковић и Симановић Јелена са корео скицом "Ливада". Васпитачице кажу да су са децом причали на тему ливаде,а онда су им прочитале причу Душице Бојовић која се деци допала. Причу су кренули да драматизују и то тако што су прво имали сличице са животињама становницима ливаде које су деца извлачили и на тај начин мењали ликове. Кроз даљи разговор и развијање ове драматизације у причу су убацили и децу која се играју на ливади и на тај начин се све спонтано развијало да би драматизација ове приче била данас сценска игра коју смо гледали у КОЦ-у Шид. Текст се такође стално мењао и прилагођавао деци. Деца су имала више наступа пре овог и то пред родитељима,и пред другарима из других група који су им долазили у посету.Код деце развијала машта,говор,ритам..Деца су са васпитачицама бирала музику за представу,а активно су учествовали и у изради сценографије и костима. На овај начин и кроз ову сценску игру деца су проширила знања о инсектима. Родитељи су целокупним радом и самом представом одушевљени.На сцени је био велик број деце,њих двадесет шесторо а на сцени је владао ред,дисциплина и слобода што је велико умеће и вештина васпитача.

"Кад дедица не зна да прича приче" је друга представа којом су нам се представила деца из вртића "Чаролија" са васпитачицом Данијелом Славујевић. Представа је кренула да настаје пред приредбу за баке и деде.Васпитачица каже да је ову причу причала прво својим ћеркама које су јој сваки дан пре спавања тражиле поново и поново да им чита,па је васпитачица прочитала и деци у вртићу желећи да види њихове утиске.Деци у вртићу се прича веома допала. Први пут су је одиграли пред бакама и дедама. Са овом темом су се стално бавили,на тему ове приче поред ове сценске игре коју смо данас видели направили су и луткарску представу.Деца су сама одабрала улоге јер је васпитачица желела да стављајући их у ову ситуацију код деце развија критичко мишљење,да они сами промишиљају која би улога коме најбоље пристајала и у којој се најбоље осећа.Деца су се све време спремања представе смејала и забављала. Васпитачица је свирала хармонику и певала са децом а публика у сали је дивно реаговала. 

Из Адашеваца је била васпитачица Иванка Бабић и деца узраста од четири и по године до седам. Дошли су нам са представом "Капетан Џон Пиплфокс"  Душка Радовића. Текст је јако лепо прилагођен јер у оригиналу он јако дуго траје за децу предшколског узраста.Васпитачица каже да њена деца обожавају песму " Десет љутих гусара" и да је ова представа тако и почела да се развија.Деца су дивно сарађивала и импровизовала у шта смо се уверили и ми данас док су били на сцени када су у једном моменту два дечака делила реквизит који су користили на сцени.Развијала се толеранција и развој говора.Сцена је била дивна а деца слободна и опуштена.

Из вртића "Чаролија" представила нам се још једна представа васпитачице Зорице Чикарић са децом.Гледали смо њихову представу " Коза и седам јарића". Васпитачица каже да су деца прилично затворена и да је огромна добит за њих и радост за њу и родитеље што су данас учествовали на овој сцени.

Сценске игре предшколске деце затворене су представом "Оловни војник" васпитачица Весне Коларевић и Љиљане Ралић из вртића "Сунце".Инспирација за представу је кренула од девојчице која иде на балет. Деци су пуштали различиту музику и пратили њихове реакције,на тај начин су се одлучили за музику у представи.Балерина из групе их је учила плесним покретима. Оно што је васпитачицама јако драго је што деца ово нису доживела као пресију него као велико задовољство.Чим би завршили са проигравањем деца би тражила да крену поново да се играју ове представе.Фацијална експресија је била дивно изражена кроз нарацију.

 

Финансије